Min första jul

 God fortsättning på Er alla! Jag hoppas att ni har haft en trevlig julhelg!

Min jul kunde ha startat roligare… Jag blev magsjuk natten till julafton och kräktes en massa gånger i flera timmar. Det var inte alls kul! USCH och BLÄ! Eftersom nattsömnen blev lidande så var jag ganska trött sedan på julaftons dag, men jag orkade i alla fall vara med. Vi åkte till mormor och morfar och där var det en massa paket under granen! Alla var dock inte till mig…


Men jag fick många utav dem! Tomten hade lämnat dem där till oss och jag fick en massa fina grejer; en ny matstol, en lära-gå-vagn, ett par fårskinnstofflor, en fin stickad tröja, en handmålad mugg med två tallrikar (mormor hade målat dessa), en docka, tre böcker, en röd klänning, en hund som skäller när någon har den på handen (?), en gummianka med tomteluva, två fina galgar, en julstrumpa, ett pussel och en snuttefilt. Roligast var att leka med allt papper och alla snören som fanns på mina och andras julklappar...


Dagen efter fick jag ännu fler julklappar då vi åkte till farmor och farfar och firade en julafton till!?! Då fick jag öppna det största paketet och det var en röd pulka – det var precis vad jag behövde! Jag fick även ett par mockasiner, ett par röda byxor, en liten fotboll och en bok.

När vi vaknade på annandagen så hade det snöat en massa på kvällen så det var vitt ute! Jippi! Då kan man ju åka pulka! Tyvärr hann jag inte testa den innan vi åkte hem till Jönköping igen och idag tisdag har jag inte hunnit heller. Vi har varit på babysim idag istället för igår och det var lika roligt även om det var en annan dag! Mamma hade glömt baddräkten så hon fick titta på…

Nu hoppas jag att mormor och morbror Henke kryar på sig. Det var nog jag som smittade dem med magsjukan… Ooops! Även pappa är sjuk – han har visst feber och vi får hoppas att det inte blir värre. Jag ska göra mitt bästa så han blir frisk. Det är ju match imorgon! Jag får helt enkelt muntra upp honom med lite grimaser och lite prat - det mår ingen sämre av!?!
 Min nya "skrynkla-ihop-ansiktet-grimas"

Kram
Minna


Man kan tro...

... att det inte händer något eller att jag har slutat skriva – men så är det INTE! Jag har helt enkelt inte haft tid att skriva för det sker så mycket!?! Kolla bara här...;

 Jag och farmor - hon fick fina halsband!   Pappas faster och jag
Jag har gratulerat min farmor som har fyllt år! Det var en massa människor hemma hos henne och jag tyckte det var jättekul att åka omkring i gåstolen och prata med alla. Farfar undarde vad jag hade ätit eftersom jag hade sådan energi… Roligast var att prata med pappas faster Lotta – hon läste böcker för mig och lekte tittut med mig! Vi åkte hem till Jönköping på kvällen men det märkte knappt jag för jag somnade fort och sov som en stock i bilen!

 Medicineringen med den där stålgrejen har fortsatt och jag tycker själv att jag är duktig på att ta den, fast jag tror inte mamma helt håller med... Visst, ibland är jag inte på humör för att få en sak i ansiktet och andas i, men oftast går det bra tycker jag och det gör mamma också! Bäst är det när pappa hjälper till – han räknar mina andetag så bra!


Jag har tränat mycket på att gå och stå och nu börjar jag bli riktigt bra på det! Jag har testat flera gånger att ställa mig upp, släppa taget och sedan bara gå. Roligast är det om ingen är riktigt beredd på att jag gör det! Hihi! När jag var hos mormor och morfar senast så fanns det en jättebra tunna att utgå ifrån. Den kunde man även stoppa saker i…

Det börjar närma sig jul så det har blivit en hel del shopping med mamma och pappa. Jag tror att vi har varit på stan eller A6 varje dag den senaste tiden… SUCK! Det är tur att man kan sova skönt i vagnen. Jag har inte riktigt förstått vad jul är, men jag hoppas att det är något kul!

Och så har den då kommit! Min första tand har börjat synas i underkäken – just när mamma och pappa börjat tro att jag ska förbli tandlös!! Det kliar väldigt men gör inte så ont och det är väl tur. Om man tittar i mammas eller pappas mun så är det ju många tänder som ska komma fram…

Go’natt!
Kram Minna


Sjukstuga...

...har det varit hemma hos oss ett tag. Som du säkert redan vet så har jag ju haft min skrällande hosta ett tag (jag skrev om den senast) och så har jag kräkts lite - i lördags natt råkade det bli i mammas och pappas stora säng... Jag råkade även hosta så mycket att jag kräktes på mamma i måndags morse... Men det har blivit lite bättre!

Idag fick jag besöka "farbror doktorn", Mattias hette han, för min hosta. Han var snäll. Först så pratade han en massa med pappa och mamma medan jag lekte med hans klosslåda. Det var jättekul att kasta ner klossarna på golvet så att pappa fick plocka upp dem hela tiden! Sedan satte"farbror doktorn" en kall rund sak med en slang på, slangen gick upp till hans öron, på min mage - han lyssande på mig när jag andades. Mamma tyckte att jag skulle hosta men det ville inte jag. Innan vi gick hem så fick vi testa en sak som ska hjälpa mig att ta medicin så att jag blir av med den här ensvisa hostan. Det var en rund plåtsak med en sorts tratt i ena änden som de satte över min näsa och mun. Sedan sprutades medicinen in i plåtsaken och jag skulle andas i "tratten". Det var inte kul, och jag såg på mamma och pappa att de trodde att det skulle bli krångligt att göra det själva hemma... Men tji fick de! Jag var jätteduktig när vi gjorde det nu ikväll, det var bara lite jobbigt att ha tratten så länge i ansiktet. Vi får väl se om det går lika bra nästa gång...!?!

Det är inte bara jag som har varit sjuk - mamma har också varit dålig. I måndags kväll ville hon inte alls leka med mig utan låg i stället i sängen i andra sovrummet och ibland sprang hon iväg till toan och kräktes. Jag fick vara med pappa istället och så var det även dagen efter - mamma var sig inte lik. Tur att pappa inte också blev sjuk! Vem skulle då ha lekt med mig?

Go'natt!
kram Minna

Vad jag kan! Och så har jag varit sjuk...

Den här helgen har jag lärt mig flera nya saker! Mamma och pappa säger att de inte riktigt hänger med... Men jag vill ju bara bli bättre och bättre på allt så det gäller ju att ligga i hårdträning!?!
Vad har jag då klarat av? Jo, i lördags (igår) så ställde jag mig upp mot bordet vid soffan och gick sedan till farfar som satt en bit längre bort - helt utan att någon satt på golvet  och hjälpte mig! Gissa om alla blev paffa! Speciellt farfar som inte alls var beredd... Farmor, farfar, mina farbröder och Evelina har varit här lördag och söndag och vad passar då bättre än att visa vad man klarar? Jag har sedan gjort det fler gånger, t ex i köket: jag ställde mig upp mot spisen och gick sedan till mamma som satt vid köksbordet. Hur kul som helst!

En sak till kan jag nu; trycka på en knapp som finns i en bok och då låter den "hej". Den boken och en till kom på posten i fredags. Även i den andra boken finns en knapp och trycker jag på den låter det "hej då". Det är jättespännade!

Jag har varit i tidningen också. JönköpingsPosten var på babysången i torsdags och tog kort när vi firade lucia. Vi barn var utklädda och jag var lucia. Julia var tomte och Emelie, Minna B och Stella var också lucior. Jag tyckte vi alla var jättefina! Fast att ha den där saken på huvudet gillar jag inte så mycket... Det var heller inte så kul med lusselinne - man kan ju inte krypa i det - så jag fick ha vita långkalsonger och en tröja istället. Mycket bättre krypkläder!
 Innan babysången       På plats 
  Minna B (utan luciakrona), Emelie (med luciakronan på huvudet),  jag (med luciakronan i handen) och en till flicka (med luciakronan runt halsen - vet inte vad hon heter...)

Jag har varit sjuk också... BLÄ! Jag har fortfarande en skrällande hosta som väcker mig när jag sover men nu har jag iallafall inte feber längre. Det hade jag i torsdags natt, i fredags och i lördags. USCH! På grund av dett så missade jag pappas match. Som tur var vann de ändå! Farmor och farfar och de andra var och kollade. De träffade Julia som imponerade stort med sitt lugna innebandytittande. Jag förstår inte hur hon gör det - jag har minst hundra myror i brallan när jag ska sitta still!! Jag får kolla med Julia om hon har några knep... Jag hade behövt sådana knep i går kväll när vi var på restaurang med mormor, morfar, farmor, farfar, farbror Tobbe, farbror Conny och Evelina. Vi var på en lustig restaurang där det kom in en flicka och dansade när vi åt (jag fick gröt medan de andra åt en massa små rätter) och de som jobbade där var jättesnälla! Jag fick hänga med in i köket och hälsa på kocken - det fick inte de andra!?!

Idag söndag mår jag bättre (fast hostan finns ju kvar) och jag hoppas att jag är tillräckligt bra för babysimningen imorgon - den vill vi inte missa...!

Go'natt!
Kram Minna

Besök...

... har vi haft sedan vi hördes sist! Vi tar det från början...

Först kom min farbror Tobbe (han som varit i London), hans tjej Evelina och min farbror Conny i torsdags. Vi träffade dem på A6 innan de följde med oss hem. Jag tyckte inte det var så jättekul att sitta/ligga i vagnen så jag fick sitta i bärselen på pappas mage - man ser bättre därifrån!
När vi kom hem så visade jag allt jag kan - Tobbe har ju inte träffat mig sedan i juni så det var en hel del att visa upp... De var kvar när jag vaknde efter den långa nattsömnen (som dock hade en vakenperiod på 2 timmar...) så vi fortsatte att leka. Roligast var att krypa upp och ner för en madrass som låg på golvet!
 Jag visar farbror Tobbe och Evelina hur bra jag är på att stå!

På fredagseftermiddagen, när mina farbröder och Evelina åkt hem, så åkte jag och mamma till min syssling Emil. Vi bakade lussekatter med våra mammor och mormödrar - det var kul! Fast jag bakade inte så mycket - jag åkte mest runt i min gåstol och kollade in Emils leksaker! När vi kom hem från lussebaket var det nytt besök hos oss. Det var kompisar från Vimmerby - Matte och Madde och Ester - som kommit. Ester är ½ år äldre än mig och kan säga mitt namn... Det kan inte jag så nu måste jag börja öva! Hon blev lite rädd för mig när jag satt i gåstolen - jag tror att jag körde på hennes fötter så att det gjorde ont... Hoppas att hon inte blev allt för arg på mig!
 Min kompis Ester kom på besök!
Vi var och kollade lite på min pappa när hans spelade match, men Ester och jag orkade bara se en period så vi gick hem med våra mammor och la oss (som tur var så vann pappas lag även om vi inte såg hela matchen!). När Ester och jag vaknade på lördagen (ungefär samtidigt!?!) så åkte vi ut till Bankeryd och träffade en "massa" andra barn och deras föräldrar. De vuxna bakade julgodis och vi som var för små för att kunna hjälpa till fick leka istället och det var jättekul!

Vi var hemma hos två tjejer, Alice och Agnes, och de hade många roliga saker att leka med. Jag var helt slut när jag vinkade hejdå till alla och åkte hem... Jag tror att Ester också somnade i bilen när hon åkte hem till Vimmerby!

I söndags morse var inte pappa hemma när jag vaknade. Mamma sa att han åkt med sitt lag till en annan stad för att spela innebandy. Matchen skulle sändas på TV men eftersom vi inte har den speciella kanalen så fick vi gå hem till Julia och kolla. Det kom andra dit också så vi var många som hejade! Det var roligt att träffa Julia och vi åkte runt i hennes gåstolar (hon har ju två så jag kan låna en) och hejade och klappade händerna. Det måste ha hjälp för JIK vann igen! Heja pappa och alla de andra!
 HEJA JIK!

Jag somnade innan pappa kom hem igen och det kändes konstigt att bara ha sett honom på TV. Som tur var så var han ledig nästa dag så vi kunde busa och leka mycket ihop! Vi hade jättekul på babysimmet och jag vinkade med ena handen när pappa svängde runt mig snabbt i sången "Hjulen på bussen..." - jag fick alla att skratta! Hihi!

Go´natt! Vi hörs snart igen...
Minna